Moderni prodavci su odbacili formalnosti sa kupcima „gospodine“ i „gospođo“ i zamenili ih svojim omiljenim psovkama. Ne verujete?

Prema opsežnom istraživanju* na više stotina hiljada prodajnih razgovora : prodavci psuju na 20% razgovora sa kupcima. Svaki peti razgovor! Šta je još šokantnije? To im pomaže im da sklope poslove

Pre nego što odmah krenete da psujete kao kočijaš na svim predstojećim razgovorima sa klijentima znajte da prodavci ne ispaljuju psovke iz čista mira, za ime Boga! 

Postoji ključni signal koji im daje zeleno svetlo... a to je da li kupac opsuje prvi.

Kada kupci psuju, postoji skriveno značenje koje neki prodavci shvataju: kupac spušta svoj profesionalni gard. Signalizira da je u redu odbaciti formalnosti. Signalizira da gradi poverenje pokazujući svoje "pravo" ja. Jer za neke ljude, psovke vraćaju element ličnosti i autentičnosti u razgovor. To je mali signal koji kaže: „Evo ko sam ja zapravo. Da li si ti moj čovek?"

Sve to su važne informacije dok prilagođavate svoj pristup klijentu. Podaci istraživanja pokazuju da postoji povećanje u  sklopljenim poslovima kada i prodavac i kupac psuju tokom razgovora, u poređenju sa tim da niko uopšte ne psuje. Dobro ste čuli. Psovanje tokom razgovora zapravo povećava prodaju.

Jednostavno, neki kupci i prodavci se osećaju ugodnije da se povežu kada zajedno „krše pravila» očekivanog ponašanja. Povezivanje vodi do poverenja, a poverenje vodi do... pa, shvatate, prodaje.

Poštujte medjutim 3 sveta pravila psovanja u prodaji

  • Vi budite vi. Psovke najbolje rade kada se prirodno uklapaju u način na koji govorite i koji se nosite. Ako ne - bolje ne. 
  • Ovo verovatno ne treba podsećati: nikada nemojte psovati svog kupca. Biće trenutaka kada ćete misliti da kupac to zaslužuje, i osećaćete se dobro u tom trenutku, ali to nikada nije dobra ideja.
  • Ako se osećate prijatno uz povremene ružne reči nastavite, ali SAMO ako vaš kupac prvi opsuje. Podaci pokazuju da je najbolje pustiti kupca da vodi put sa jasnim signalima da je to prikladno

Ostaje pitanje : smatrate da ružnije reči treba da budu deo vašeg prodajnog rečnika ? 

 

*istraživanje kompanije GonG